the home of the turntable

Volume Control for Technics Setup

amplifiers, receivers and loudspeakers

Volume Control for Technics Setup

Postby san_miguel » 12 Jul 2018 14:36

Hey everybody,

I am currently using this Setup:

-Technics SL1200 MK3
-Phono PreAmp
-KRK Rokit 5 Speakers (Powered Speakers)

It works very well, the only problem is thats too loud unfortunately. I adjusted the min. Volume Level on my Speakers, but its still to loud. I already heard of Volume controlls, but haven't found an adequat yet. So I would be happy, if someone could Help me out here and maybe has an idea what Volume control I could use?

Currently I am using a chinch connection from the PreAmp to the SPeakers, so maybe a Volume Control that would have cinch as input and output that isn't that pricey would be very nice!

Looking forward to hear from you soon!

Best wishes,

Miguel
san_miguel
 
Posts: 3
Joined: 12 Jul 2018 14:30

Portugal

Re: Volume Control for Technics Setup

Postby tckmet » 12 Jul 2018 16:50

lower the gain on the phono stage if possible?
tckmet
member
member
contributor
 
Posts: 248
Joined: 24 Dec 2012 11:35
Location: Cuyahoga Falls Ohio

United States of America

Re: Volume Control for Technics Setup

Postby Spinner45 » 12 Jul 2018 16:52

Those speakers are simply not compatible for such use.
The standard and proper way is to use UNpowered speakers with a decent amplifier.
Spinner45
long player
long player
 
Posts: 1936
Joined: 01 Mar 2017 18:21

United States of America

Re: Volume Control for Technics Setup

Postby themisto462 » 12 Jul 2018 17:27

Hello Miguel, welcome to vinylengine.

Maybe something like that would be a suitable solution:

Remote RCA Level Controller

I have also the IMG/Stageline (Monacor) ILA-100RCA and the Omnitronic LH-125 in my mind.

Best regards,
Flo.
themisto462
senior member
senior member
contributor
 
Posts: 449
Images: 135
Joined: 10 Aug 2014 17:57

Germany

Re: Volume Control for Technics Setup

Postby san_miguel » 12 Jul 2018 17:38

themisto462 wrote:Hello Miguel, welcome to vinylengine.

Maybe something like that would be a suitable solution:

Remote RCA Level Controller

I have also the IMG/Stageline (Monacor) ILA-100RCA and the Omnitronic LH-125 in my mind.

Best regards,
Flo.


Hey Flo,

thanks for your reply!

Thats exactly what I was looking for. Do you think such one would work?
https://www.amazon.com/PAC-LC-1-Remote- ... Controller

Best wishes,

Miguel
san_miguel
 
Posts: 3
Joined: 12 Jul 2018 14:30

Portugal

Re: Volume Control for Technics Setup

Postby themisto462 » 12 Jul 2018 17:50

I think, it would be worth a try.
themisto462
senior member
senior member
contributor
 
Posts: 449
Images: 135
Joined: 10 Aug 2014 17:57

Germany

Re: Volume Control for Technics Setup

Postby KentT » 20 Jul 2018 21:41

Other option is to use a balanced output preamplifier. Or use a mixer with a balanced Stereo XLR output.
KentT
long player
long player
 
Posts: 3792
Joined: 13 Mar 2008 20:44
Location: Athens, TN

Re: Volume Control for Technics Setup

Postby san_miguel » 21 Jul 2018 11:33

Thanks, I know decided to use a volume controll first. Later I'll buy a mixer. But thanks for the Help, it works!
san_miguel
 
Posts: 3
Joined: 12 Jul 2018 14:30

Portugal

Return to Amplifiers and Loudspeakers