Volume Control for Technics Setup

amplifiers, receivers and loudspeakers
Post Reply
san_miguel
Posts: 3
Joined: 12 Jul 2018 14:30

Volume Control for Technics Setup

Post by san_miguel » 12 Jul 2018 14:36

Hey everybody,

I am currently using this Setup:

-Technics SL1200 MK3
-Phono PreAmp
-KRK Rokit 5 Speakers (Powered Speakers)

It works very well, the only problem is thats too loud unfortunately. I adjusted the min. Volume Level on my Speakers, but its still to loud. I already heard of Volume controlls, but haven't found an adequat yet. So I would be happy, if someone could Help me out here and maybe has an idea what Volume control I could use?

Currently I am using a chinch connection from the PreAmp to the SPeakers, so maybe a Volume Control that would have cinch as input and output that isn't that pricey would be very nice!

Looking forward to hear from you soon!

Best wishes,

Miguel

tckmet
member
member
United States of America
Posts: 249
Joined: 24 Dec 2012 11:35
Location: Cuyahoga Falls Ohio

Re: Volume Control for Technics Setup

Post by tckmet » 12 Jul 2018 16:50

lower the gain on the phono stage if possible?

Spinner45
long player
long player
United States of America
Posts: 2300
Joined: 01 Mar 2017 18:21

Re: Volume Control for Technics Setup

Post by Spinner45 » 12 Jul 2018 16:52

Those speakers are simply not compatible for such use.
The standard and proper way is to use UNpowered speakers with a decent amplifier.

themisto462
senior member
senior member
Germany
Posts: 540
Joined: 10 Aug 2014 17:57

Re: Volume Control for Technics Setup

Post by themisto462 » 12 Jul 2018 17:27

Hello Miguel, welcome to vinylengine.

Maybe something like that would be a suitable solution:

Remote RCA Level Controller

I have also the IMG/Stageline (Monacor) ILA-100RCA and the Omnitronic LH-125 in my mind.

Best regards,
Flo.

san_miguel
Posts: 3
Joined: 12 Jul 2018 14:30

Re: Volume Control for Technics Setup

Post by san_miguel » 12 Jul 2018 17:38

themisto462 wrote:Hello Miguel, welcome to vinylengine.

Maybe something like that would be a suitable solution:

Remote RCA Level Controller

I have also the IMG/Stageline (Monacor) ILA-100RCA and the Omnitronic LH-125 in my mind.

Best regards,
Flo.
Hey Flo,

thanks for your reply!

Thats exactly what I was looking for. Do you think such one would work?
https://www.amazon.com/PAC-LC-1-Remote- ... Controller

Best wishes,

Miguel

themisto462
senior member
senior member
Germany
Posts: 540
Joined: 10 Aug 2014 17:57

Re: Volume Control for Technics Setup

Post by themisto462 » 12 Jul 2018 17:50

I think, it would be worth a try.

KentT
long player
long player
Posts: 3901
Joined: 13 Mar 2008 20:44
Location: Athens, TN

Re: Volume Control for Technics Setup

Post by KentT » 20 Jul 2018 21:41

Other option is to use a balanced output preamplifier. Or use a mixer with a balanced Stereo XLR output.

san_miguel
Posts: 3
Joined: 12 Jul 2018 14:30

Re: Volume Control for Technics Setup

Post by san_miguel » 21 Jul 2018 11:33

Thanks, I know decided to use a volume controll first. Later I'll buy a mixer. But thanks for the Help, it works!

Post Reply