Just bought a Technics SL-1300

snap, crackle and pop
Post Reply
TexMadrone
member
member
United States of America
Posts: 30
Joined: 06 Nov 2019 23:12

Just bought a Technics SL-1300

Post by TexMadrone » 13 Nov 2019 01:28

I finally went ahead and pulled the trigger on my first 'vintage' TT, a Technics SL-1300. Is there anything I should be looking for when I receive it? Common problems, parts that break, etc?

Thanks!

lenjack
long player
long player
Posts: 2171
Joined: 23 Jun 2017 02:11
Location: Liverpool,PA

Re: Just bought a Technics SL-1300

Post by lenjack » 13 Nov 2019 01:37

Cueing lever known to be an issue.

TexMadrone
member
member
United States of America
Posts: 30
Joined: 06 Nov 2019 23:12

Re: Just bought a Technics SL-1300

Post by TexMadrone » 13 Nov 2019 01:42

lenjack wrote:
13 Nov 2019 01:37
Cueing lever known to be an issue.
Yeah, I have read some about that. Is there a definite fix? Many of the posts I have seen are older and seemed to be working towards a solution, still reading!

Monkey_Relish
junior member
junior member
Australia
Posts: 5
Joined: 20 Apr 2019 12:08

Re: Just bought a Technics SL-1300

Post by Monkey_Relish » 13 Nov 2019 08:12

Original or MK2 ? Only the MK2 have the cueing issue.

Mr Relish

TexMadrone
member
member
United States of America
Posts: 30
Joined: 06 Nov 2019 23:12

Re: Just bought a Technics SL-1300

Post by TexMadrone » 13 Nov 2019 13:14

Monkey_Relish wrote:
13 Nov 2019 08:12
Original or MK2 ? Only the MK2 have the cueing issue.

Mr Relish
Mine is regular SL-1300.

lenjack
long player
long player
Posts: 2171
Joined: 23 Jun 2017 02:11
Location: Liverpool,PA

Re: Just bought a Technics SL-1300

Post by lenjack » 13 Nov 2019 13:29

I didn't know this. Thanks for the clarification.

musicmn
long player
long player
United States of America
Posts: 2473
Joined: 02 Jan 2012 22:05
Location: Milwaukee Wisconsin

Re: Just bought a Technics SL-1300

Post by musicmn » 13 Nov 2019 16:19

Hi, the SL 1300 mk1 can have cuing issues but usually it's just the fact that the old damping fluid has leaked out which causes the tonearm to drop like a rock. Or that the damping fluid has turned very thick from age and the cue elevator will not drop onto the record. There can also be issues with the automatic functions again because of old grease in the mechanism. I have worked on a couple of sl 1300 in recent weeks and quite a few of other Technics DD turntables both full auto and semi auto. I have pictures of the areas in these mechanism that can freeze up from old grease to help guild you a long if you need it. Once you get the turntable or if you have it now check it over. If you have any issues or just want to know what to service on it let me know. I will be happy to help.

TexMadrone
member
member
United States of America
Posts: 30
Joined: 06 Nov 2019 23:12

Re: Just bought a Technics SL-1300

Post by TexMadrone » 13 Nov 2019 16:34

musicmn wrote:
13 Nov 2019 16:19
Hi, the SL 1300 mk1 can have cuing issues but usually it's just the fact that the old damping fluid has leaked out which causes the tonearm to drop like a rock. Or that the damping fluid has turned very thick from age and the cue elevator will not drop onto the record. There can also be issues with the automatic functions again because of old grease in the mechanism. I have worked on a couple of sl 1300 in recent weeks and quite a few of other Technics DD turntables both full auto and semi auto. I have pictures of the areas in these mechanism that can freeze up from old grease to help guild you a long if you need it. Once you get the turntable or if you have it now check it over. If you have any issues or just want to know what to service on it let me know. I will be happy to help.
Thanks Musucmn! I would very much appreciate any info that you have on the SL 1300. What is the easiest way for you to share the pictures and info? The table will probably not be delivered until early next week, maybe this Saturday... but I am not counting on it. It was just dropped off at the PO in Maryland this morning, I am in Texas.

musicmn
long player
long player
United States of America
Posts: 2473
Joined: 02 Jan 2012 22:05
Location: Milwaukee Wisconsin

Re: Just bought a Technics SL-1300

Post by musicmn » 13 Nov 2019 17:23

Hi, I will check all the pictures I have and post the ones I think will help you the most. I'll just post them here in the next couple of days in case someone else down the line needs them.

Post Reply