Bad bearings on a 1200?

turning japanese
Post Reply
cytovette
member
member
United States of America
Posts: 132
Joined: 22 Aug 2011 00:34
Location: Alabama

Bad bearings on a 1200?

Post by cytovette » 06 Aug 2019 22:50

My 1200 M3D developed a problem a few weeks ago. I noticed the tonearm kept drifting to a spot just outside of where a record starts. It does it with the anti-skate at 0 or at full, the anti-skate works and pulls the arm as it should, it still drifts back to that one spot.

I replaced the tonearm tube with a carbon fiber tube about 1 1/2 years ago, thread here at The Art of Sound where I got the idea https://theartofsound.net/forum/show...+fiber+tonearm

I took it apart and double checked the wiring and that is not the problem. It shouldn't be anyway as the turntable has not been moved in over a year so there is no reason that the wires would have shifted. But I checked anyway.

I also tried adjusting the bearing that controls the horizontal movement. Tightening it slightly made it worse and loosening it slightly didn't change it.

To me it looks like the horizontal bearing has developed a notch.

KAB no longer sells replacement tonearm assemblies and they are $250+ on eBay (new), and I really don't want to buy one on the bay anyway.

What do you guys suggest?

Thanks,

David

scho2684
long player
long player
Posts: 1883
Joined: 06 Nov 2008 21:24
Location: the Netherlands

Re: Bad bearings on a 1200?

Post by scho2684 » 25 Dec 2019 13:50

cytovette wrote:
06 Aug 2019 22:50
To me it looks like the horizontal bearing has developed a notch.
Nice that "Unanswered topics" option in the "Quick links"

That'll be your vertical bearings that may have developed a problem...
Since this topic was already pending unanswered for a while, did you find what was the problem in the meantime?

cytovette
member
member
United States of America
Posts: 132
Joined: 22 Aug 2011 00:34
Location: Alabama

Re: Bad bearings on a 1200?

Post by cytovette » 22 Jan 2020 02:36

scho2684 wrote:
25 Dec 2019 13:50
cytovette wrote:
06 Aug 2019 22:50
To me it looks like the horizontal bearing has developed a notch.
Nice that "Unanswered topics" option in the "Quick links"

That'll be your vertical bearings that may have developed a problem...
Since this topic was already pending unanswered for a while, did you find what was the problem in the meantime?
I ended up putting an Origin Live Onyx tonearm on it.

Post Reply