Need ground wire for Technics SL-Q300 turntable

turning japanese
Post Reply
jeffv
United States of America
Posts: 3
Joined: 12 Jul 2019 14:48

Need ground wire for Technics SL-Q300 turntable

Post by jeffv » 12 Jul 2019 14:56

I have resurrected my old turntable but I'm missing the ground wire, which is causing a low hum to come through the speakers. I've searched endlessly but can't seem to find the correct ground wire to purchase. Can someone tell me the correct wire I need? I ordered one on Amazon but it is too large for the porthole. Attaching a photo of the porthole.
Attachments
SL-Q300 ground port.jpg
(22.72 KiB) Downloaded 145 times

jvcforce
member
member
United States of America
Posts: 50
Joined: 13 Feb 2015 14:51
Location: USA

Re: Need ground wire for Technics SL-Q300 turntable

Post by jvcforce » 12 Jul 2019 15:24

I have a MCS turntable that was OEMed by Technics. It also requires a detachable ground wire, but I opened it up and soldered a ground wire internally. I believe that the diameter of the ground port is exactly the same as RCA plug's center pin...
OK, I tried it, and it fits perfectly. Now, you might need to modify a cheap RCA cable, if you want to DIY.
But I think soldering a ground wire in the turntable would be better choice.

jeffv
United States of America
Posts: 3
Joined: 12 Jul 2019 14:48

Re: Need ground wire for Technics SL-Q300 turntable

Post by jeffv » 12 Jul 2019 16:27

Not a bad solution. I'd prefer to just buy a replacement on Amazon or eBay but I guess I solder one on if I can't find one that fits. I'm a bit wary of opening up the case but since this component is over 30 years old, I guess I don't need to worry about voiding the warranty anymore :D

lenjack
long player
long player
Posts: 2170
Joined: 23 Jun 2017 02:11
Location: Liverpool,PA

Re: Need ground wire for Technics SL-Q300 turntable

Post by lenjack » 12 Jul 2019 20:06

"Just" out of warranty! #-o :!: I'd butcher an rca cable, cut away the ground, connect with that, and on the other end, I'd strip away both connectors, and connect the "hot" one to the receiver/amp phono input ground.

jeffv
United States of America
Posts: 3
Joined: 12 Jul 2019 14:48

Re: Need ground wire for Technics SL-Q300 turntable

Post by jeffv » 12 Jul 2019 22:48

Soldering worked but alas, I'm still getting an awful hum from the turntable and pre-amp setup. I think I might need to finally put my beloved turntable that I've had since 1984 to rest.

lenjack
long player
long player
Posts: 2170
Joined: 23 Jun 2017 02:11
Location: Liverpool,PA

Re: Need ground wire for Technics SL-Q300 turntable

Post by lenjack » 12 Jul 2019 23:51

Let's figure out what went wrong.

jvcforce
member
member
United States of America
Posts: 50
Joined: 13 Feb 2015 14:51
Location: USA

Re: Need ground wire for Technics SL-Q300 turntable

Post by jvcforce » 15 Jul 2019 20:11

jeffv wrote:
12 Jul 2019 22:48
Soldering worked but alas, I'm still getting an awful hum from the turntable and pre-amp setup.
I think I might need to finally put my beloved turntable that I've had since 1984 to rest.
I'd check those things;

Phono cartridge connection might be loose. Check the headshell.

You might have unknowingly disconnected (pulled) existing connection. Check each connection with multimeter.

Ground wire is not soldered to the ground. Make sure a new added soldered wire is indeed soldered to ground.

lenjack
long player
long player
Posts: 2170
Joined: 23 Jun 2017 02:11
Location: Liverpool,PA

Re: Need ground wire for Technics SL-Q300 turntable

Post by lenjack » 15 Jul 2019 20:17

In the headshell, check BOTH ends of the wires. Looks can be deceiving.

Shattered
junior member
junior member
United States of America
Posts: 19
Joined: 03 May 2018 08:20
Location: Vallejo, CA

Re: Need ground wire for Technics SL-Q300 turntable

Post by Shattered » 25 Jul 2019 23:27


Post Reply